Blog

January 16, 2017

 Hoe goed is jouw relatie met eten? Eet je vaak of teveel als je geen honger hebt? Of ben je altijd bang om aan te komen? Zou je dat willen veranderen? Sta dan eerst een stil bij je eigen eetpatronen en ontdek waarom zelfcontrole of lijnen niet het antwoord is.

Herken je eetpatronen


Voor veel mensen is het doorbreken van vertrouwde patronen zo ongeveer het moeilijkste wat er bestaat. De eerste stap van verandering begint met het herkennen van je patronen! 

Eet je gedachteloos?


De meeste mensen die te veel eten doen dat vooral onbewust:
- Ze eten als er wat te eten is
- Ze eten snel, zonder echt te proeven
- Ze eten en combineren dit met TV kijken, of andere afleidingen
- Ze nemen nog een extra portie, al hebben ze genoeg gehad
- Ze eten automatisch hun bord leeg

Herken je hier iets in?

Kun je verleidingen moeilijk weerstaan?

Is het zien van taart, het ruiken van vers gebrande noten of het gekraak van chips al genoeg om je over te geven? Al heb je net gegeten of wil je eigenlijk wat afvallen...

January 4, 2017

Mensen die 20 gram noten per dag eten hebben 30 procent minder kans op hart- en vaatziekten dan mensen die geen noten eten. Daarbij hebben ze 15 procent minder kans op kanker en 22 procent minder kans op vroegtijdig overlijden.

Dit blijkt uit onderzoek van BMC Medicine. Hiervoor werden 29 studies met daarin informatie van 800.000 mensen geanalyseerd. Bovendien hadden de mensen die noten aten de helft minder kans te overlijden aan luchtwegaandoeningen en een verminderd risico (40 procent) op diabetes.

Gezonde vetten

Noten zorgen voor deze effect doordat ze veel vezels, voedingsstoffen en antioxidanten bevatten. Daarbij bevatten ze gezonde vetten die bijdragen aan het verminderen van hartaandoeningen. Hun hoge vezel-en eiwitgehalte kan ook bijdragen to het verminderen van extra gewichtstoename door het terugdringen van overeten. De antioxidanten kunnen kanker helpen verminderen. De resultaten van de onderzoeken bleven consistent in verschillende geografische gebieden en bij zowel mannen als...

January 4, 2017

Met enige trots kan ik meedelen dat de 10e versie van het DCN Voedingsdagboek, waarvan ik mede-auteur ben, is uitgebracht.

Juist door de discussies in de media is er veel verwarring over voeding. Het nieuwe voedingsdagboek geeft duidelijkheid. Hét boek dat leert kritisch naar voeding te kijken!

Dit boek is er voor iedereen die meer wil weten over gezond en bewust eten. Door de voedingsinformatie en de tabellen is het heel geschikt voor mensen die echt met voeding aan de slag willen. Bijvoorbeeld de pagina’s met afbeeldingen van koolhydraatrijke producten geven veel inzicht voor mensen met diabetes.

Enkele feiten

Geschreven door vijf ervaren diëtisten (waaronder Netty van Kaathoven)

• Gebaseerd op actuele wetenschappelijke inzichten

• Al 120.000 x verkocht

• Zorgt voor bewustwording

• Geeft goede uitleg en praktische tips

• Leert mensen om zelf keuzes te maken

• Ondersteunt daardoor zelfmanagement

• Helpt op weg naar duurzame gedragsverandering

• Richt zich op gezonde leefstijl en afvallen

•...

January 3, 2017


Lichamelijke activiteit is cruciaal voor een goede gezondheid. Maar wil je overtollige kilo's kwijt? Kies dan liever om vooral op je eten te letten. Bij lichamelijke inspanning gebruikt je lichaam namelijk nauwelijks meer energie dan wanneer je op de bank hangt.

Die conclusie trekken wetenschappers (ondermeer Mikey Steijaert) die bij driehonderd proefpersonen zeven dagen de lichaamsbeweging en de gebruikte energie hebben gemeten. Bewegen kost energie, dus zou je een groter energiegebruik verwachten bij actievere proefpersonen. Maar wat bleek? Na een bepaalde dagelijkse inspanning nam het energiegebruik niet verder toe. Gemiddeld actieve proefpersonen gebruikten evenveel energie als de grootste actievelingen in het testpanel.

Het internationale onderzoeksteam, dat publiceerde in Current Biology, ging minutieus te werk. 
Bij de 60 procent minst actieve proefpersonen nam het energiegebruik bij extra inspanning nog licht toe, tot maximaal 200 calorieën per dag. Maar daarboven, bij de echte...

Dagelijks meer staan en bewegen, is beter voor de glucoseregulatie van

diabetespatiënten dan 1 uur per dag intensief sporten.

De beweegnorm voor diabetespatiënten is om elke dag een half tot een heel uur lang intensief te bewegen.

Bernard Duvivier (Universiteit van Maastricht) onderzocht 3 bewegingsregimes. Tussen de opeenvolgende regimes zat steeds een periode van 10 dagen.

  • Zitregime: per dag 14 uur zitten, 2 uur lopen en staan en 8 uur slapen.

  • Sportregime: per dag 13 uur zitten, 2 uur lopen en staan, 1 uur intensief fietsen en 8 uur slapen.

  • Minder-zitten regime: per dag 9 uur zitten, 2 uur lopen en staan, 2 uur wandelen, 3 uur staan en 8 uur slapen.

Op de laatste dag van elk regime kregen de deelnemers voorverpakte maaltijden mee naar huis en werd de bloedglucoseregulatie gemeten.

Het energieverbruik tijdens het minder-zitten regime en het sportregime was gelijk, maar de insulineresistentie tijdens het minder-zitten regime was beter dan tijdens het sportregime.

De onderzoek...

Please reload

Nieuws

Afvallen met Weinig Moeite? 5 dingen die je moet weten

September 23, 2016

1/1
Please reload

Archief
Please reload

Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon